Meidenvoetbal

Janny Timisela: “We mogen de hoofd- en topklasse niet verwaarlozen.”


Janny Timisela (54) ziet haar eigen hoofdklasseclub omvallen en signaleert in de schaduw van alle EK-schittering gevaren aan de basis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. ,,Aan de top hebben we veel talent, maar we moeten ook aan de toekomst en onze opleiding blijven denken.”

Een groot eindtoernooi was nimmer voor haar weggelegd. Als eerste vrouwelijke voetbalprof buiten de landsgrenzen was Janny Timisela vooral een pionier van Oranje. Haar terugkeer in Nederland gaf het Deventer Puck begin jaren negentig kleur en liet de eenmalig landskampioen nog een laatste keer stralen. Aan de zijlijn kijkt de vijftiger nu kritisch toe hoe Oranje zich opmaakt voor het Europees kampioenschap in eigen land. ,,Dit is een geweldige impuls voor het vrouwenvoetbal in Nederland.”

Het is een kwart eeuw geleden dat Timisela op het veld stond in Deventer. In de zo kenmerkende paarse shirts was Puck jarenlang de schrik van vrouwenvoetballand. ,,We hadden een mooie ploeg”, weet Timisela nog al te goed. ,,Vera Pauw, Daniëlle Korbmacher. En Bertus Zwerus als trainer én grote man achter de schermen bij de club. Puck was een van de weinige volledig zelfstandige vrouwenclubs in Nederland. Een kleine vereniging met een hoog niveau. Het is gevaarlijk om te zeggen, maar in mijn optiek was Puck een beetje de bakermat van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Iedereen kent Puck Deventer, ook nu nog.”

Buitenland

Timisela is een van de boegbeelden van het Nederlandse vrouwenvoetbal, speelde 65 interlands en was de eerste Oranje-speelster die midden jaren tachtig koos voor een avontuur in het buitenland. Bij het Zweedse Hammarby en Djurgardens was Timisela vier jaar lang voetbalprof. ,,Tegenwoordig kijkt niemand er nog vreemd van op, maar toen was het vrij uniek. Vrouwenvoetbal stond destijds in Nederland in de kinderschoenen.

Het niveauverschil met landen als Duitsland en Zweden was gigantisch. Nu telt Nederland serieus mee, al vind ik dat veel speelsters nog veel te vroeg de stap naar het buitenland maken. De Nederlandse voetbalsters spiegelen zich vaak aan andere sporten, maar wat hebben wij nu eigenlijk gepresteerd? De hockeysters en volleybalsters staan met Oranje op WK’s en Olympische Spelen. Hebben overal ter wereld prestaties geleverd.

Zo ver is het vrouwenvoetbal, ondanks de halve finale op het EK in 2009, nog lang niet. Dromen mag, zeker, maar het verschil tussen mannen en vrouwen zal altijd groot blijven. Financieel onafhankelijk? Daar moeten voetbalsters niet over nadenken. Misschien is het weggelegd voor de echte toppers, zoals Vivianne Miedema bij Arsenal, maar het gros van de internationals in Nederland zal gewoon moeten werken naast het voetbal. Dat zal niet snel veranderen, denk ik.”

Eredivisie

Door de vroege exodus van de Nederlandse topspeelsters vreest Timisela wel voor de toekomst van de eredivisie. ,,Het niveau daalt en dat is een gevaar. Ook voor Oranje”, denkt ze. ,,De KNVB moet zorgen dat de eredivisie op peil blijft en dat speelsters minimaal vier jaar aan een stuk blijven spelen. Dat bevordert de eigen opleiding, want dat doet Nederland namelijk prima, en zorgt voor continuïteit. Al vind ik het aantal van acht teams op het hoogste niveau te laag.

De basis is broos en van de clubs moeten we het niet hebben. Die trekken de portemonnee echt niet om het vrouwenvoetbal te redden. Het is daarom aan de KNVB. Zoek het bij de buurlanden, ga een gezamenlijke competitie aan om de sportieve toekomst veilig te stellen.”

Opheffen

Het EK in eigen land kan de katalysator zijn om het Nederlandse vrouwenvoetbal – dat qua aantallen al decennia groeit – ook sportief op niveau te houden. ,,Want ik ben wel sceptisch”, benadrukt Timisela. ,,De eredivisieteams plukken alle lager spelende clubs leeg en die hebben moeite om het hoofd boven water te houden.”

Timisela ondervond het twee weken geleden zelf. De nieuwe trainer van Fortuna Wormerveer kwam op straat te staan, nadat de Noord-Hollandse club geen hoofdklassewaardig elftal meer op de been kon brengen. ,,Fortuna is een aansprekende club met een enorme staat van dienst in het vrouwenvoetbal. Dit bevestigt mijn vermoedens. De problemen breiden zich uit als de KNVB niet oppast. We mogen de hoofd- en topklasse niet verwaarlozen. Het vrouwenvoetbal groeit nog steeds, er is ook veel potentie, maar daar moet wel een podium voor blijven. Anders krijgt uiteindelijk ook Oranje daar last van.”

Bron: De Stentor (Deventer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.